31.8 C
Kyrenia
Monday, July 28, 2025

Mehmet Öner Ekinci, Meclis’i uyardı: Yasama yetkisi yürütmeye devredilemez

spot_img

Hukukçu Mehmet Öner Ekinci, yasa yapım sürecinde parlamentonun etkisizleştiğini, yürütmeye sınırsız yetkiler verildiğini söyledi. Sağlık Kurumları Ücretler Tarifesi üzerinden örnek veren Ekinci, Anayasa’ya aykırı düzenlemelere dikkat çekti ve Meclis’te bir “Yasa İzleme Komitesi” kurulmasını önerdi.

Ülkenin tanınmış hukukçularından Mehmet Öner Ekinci, Cumhuriyet Meclisi’nde yasa yapım sürecine ilişkin ciddi eleştirilerde bulunarak, parlamentonun asli yetkilerini yeterince kullanmadığını ve bu yetkilerin yürütme organına devredildiğini söyledi.

Ekinci, özellikle Sağlık Kurumları Ücretler Tarifesi Tüzüğü üzerinden örneklerle yasama sürecinde yaşanan sorunları, anayasal ihlalleri ve hukuki boşlukları detaylı şekilde açıkladı.

“YASA YAPINI PARLAMENTONUN DEVREDİLEMEZ ASLİ GÖREVİYKEN, GÜNÜMÜZDE PARLAMENTO ÜYELERİ BU GÖREVE SAHİP ÇIKAMIYOR”

Ekinci, ülkede yasa yapmanın ciddi bir iş olduğunu ancak uzmanlık ve bilinç eksikliğinin mevcut olduğunu belirtti. Uzman olmayan kişilerin yasa yapması nedeniyle uygulamada çok sayıda sorun çıktığını vurguladı. Yasa yapmanın parlamentonun devredilemez asli görevi olduğunu, ancak günümüzde parlamento üyelerinin bu göreve sahip çıkmadığını kaydetti.

Yasa yapım yetkisinin Anayasa tarafından yasama organına verildiğini, bunun devredilemez olduğunu ifade eden Ekinci, mevcut durumda parlamentonun yürütme organı karşısında zayıf kaldığını ve asli yetkilerini terk ettiğini söyledi. Yürütmenin parlamentoya baskın hale geldiğini, bunun da demokratik işleyişe zarar verdiğini belirtti.

Ekinci, Sağlık Kurumları Ücretler Tarifesi Tüzüğü’nü inceleyerek bu konuda yasama yetkisinin yanlış kullanıldığını ortaya koyulduğunu ifade etti. Anayasada açıkça belirtilen “Verginin Yasallığı İlkesi” çerçevesinde vergilerin ancak yasa ile konulabileceğini, ancak bu Tüzükle yürütmeye sınırsız ve keyfi takdir yetkisi bırakıldığını anlattı. Tarifede yer alan ücret kategorilerinin ve alt başlıklarının yasada olmadığını, yürütmenin yasa koyucunun iradesinin dışına çıkarak keyfi düzenlemeler yaptığını vurguladı.

Vergilendirmede belirlilik ve açıklık ilkelerinin ihlal edildiğine dikkat çeken Ekinci, vergilerin esas unsurlarının açıkça yasayla belirlenmesi gerektiğini söyledi. Yürütmeye verilen geniş yetkinin kişisel hak ve özgürlüklere müdahale anlamına geldiğini, hukuki güvenlik ilkesinin zedelendiğini ifade etti. Ayrıca, sigorta emeklilerinden alınan katkı payının haksız bir vergi uygulaması haline gelebileceği uyarısında bulundu.

AB UZMANLARI, BAKANLIKLARA VERİLEN TÜZÜK YAPMA YETKİSİNİN MECLİS TARAFINDAN DENETLENMEDİĞİNİ BUNUN DA YASAMA FONSKSİYONUN İHLAL EDİLDİĞİNİ VURGULADI

AB uzmanı Mark Wilson’un raporuna da atıfta bulunan Ekinci, Kuzey Kıbrıs’ta bakanlıklara verilen tüzük yapma yetkisinin Meclis tarafından denetlenmediğini, bunun yasama fonksiyonunun ihlali anlamına geldiğini söyledi. Meclisin yürütmeye verilen bu yetkinin sınırlarını izlemediğini ve İçtüzükte bu yönde somut bir düzenleme bulunmadığını vurguladı.

Ekinci, son olarak önerisini şu şekilde dile getirdi;

“Önerim; Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğünde gerekli değişikliğin yapılması ve yapılacak değişiklikle, yasa koyucunun yasayla yürütmeye verdiği düzenleme yetkisinin doğru ve yerinde ve Anayasaya uygun olarak kullanılıp kullanılmadığını denetlemek üzere, bir YASA İZLEME KOMİTESİNİN KURULMASI ve bu Komitede Cumhuriyet Meclisinde çalışmakta olan yetkin hukukçulardan en az ikisinin bu Komiteye danışmanlık hizmeti sunmasına olanak yaratılmasıdır.”

spot_img
Son dakika
spot_img
Benzer Haberleri
spot_img

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz